Lezing over zwaartekracht en de relativiteitstheorie

Lezing over zwaartekracht en de relativiteitstheorie

Op woensdag 16 oktober zal Jordin Janssen een lezing komen geven met als titel: Zwaartekracht en de algemene relativiteitstheorie: Over de meest aantrekkelijke theorie in de natuurkunde.

In deze lezing zal worden beschreven hoe Einsteins theorie een fundamentele verschuiving betekende in ons begrip van zwaartekracht. Waar Newton zwaartekracht beschreef als een kracht tussen objecten, introduceerde Einstein het idee dat massa en energie de ruimtetijd zelf krommen. Deze kromming beïnvloedt de beweging van objecten: in plaats van een kracht die objecten aantrekt, volgen objecten de kromming van de ruimtetijd. Dit verklaart verschijnselen zoals de baan van planeten, de werking van GPS-systemen, en extreme situaties zoals zwarte gaten. Ook de in 2015 voor het eerst gemeten zwaartekrachtsgolven, rimpelingen in de ruimtetijd, bevestigen de algemene relativiteitstheorie. De lezing is een vogelvlucht door de zwaartekracht en laat zien dat dat Einsteins theorie, ondanks haar grote successen, nog altijd onvolledig is en natuurkundigen zelfs een eeuw na haar ontstaan blijft uitdagen.

Jordin Janssen is masterstudent Deeltjes- & Astrofysica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en momenteel bezig met zijn afstuderen. Zwaartekracht is het onderwerp dat hem altijd het meest heeft aangesproken. Zijn afstudeeronderzoek richt zich daarom ook op de theoretische beschrijving van zwarte gaten.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.


Reageren is niet mogelijk.
Spring naar toolbar