Software en apps
Er bestaat al lange tijd planetariumsoftware voor PC en Mac. Het bekende Stellarium bestaat bijvoorbeeld al sinds 2001. Met zulke software kan de sterrenhemel voor elke tijd en plaats bekeken worden, en is daarom voor zowel beginnende als gevorderde waarnemers een zeer handig hulpmiddel. Tegenwoordig bestaat zulke software ook voor smartphones, waardoor je dus altijd een planetarium op zak kunt hebben. Bovendien voegen veel van die apps ook nog iets heel handigs toe: je richt je telefoon op een object aan de sterrenhemel, en in de app beweegt de digitale hemel automatisch mee zodat je direct kunt zien waar je naar kijkt.
Hieronder een overzicht van sterrenkundige software en apps voor smartphone, tablet en PC. Sommige zijn simpel en heel geschikt voor beginners, terwijl andere heel veel functionaliteit bevatten en dus ook voor ervaren waarnemers geschikt zijn. Het bekende Sky Safari heeft bijvoorbeeld heeft zelfs meerdere versies: een simpele voor een paar euro, en heel complete voor bijna €30. Voor elk wat wils dus.
Planetaria
Voor telefoon en tablet:
- SkyView (voor Android en iOS): Sterrenkijken voor iedereen. Simpele, maar hele goede app. Ideaal voor beginners.
- Sky Safari (voor Android en iOS): Meerdere versies, geschikt voor beginners en gevorderden.
- RedShift (voor Android en iOS)
- Star Chart (voor iOS, Android en Windows)
Voor PC:
- Stellarium (voor PC, Mac en Linux): Een klassieker voor op de PC. Gratis, open source en zeer compleet.
- Sky Safari (voor Mac)
Diversen
- Officiële NASA app voor Android en iOS. De NASA heeft ook nog vele andere apps, zie hier.
- Sterrenkijken (door Govert Schilling), voor Android en iOS.
Heeft u een tip voor een programma of app die hier ook thuishoort, stuur dan een mail naar galaxis@galaxis-sterrenkunde.nl.